Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Γιορτή λήξης

Τέλος 

Μία ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της . Συγκίνηση, δάκρυα, χαρά, αναμνήσεις ...μία Έκτη που φεύγει ...και μία Πρώτη που έρχεται. ΄Ολα τα συναισθήματα μπερδεύονται κάθε χρόνο μπροστά στο καλοκαίρι που συνήθως... επιφυλάσσει εκπλήξεις.
Γιορτάστηκε και φέτος η λήξη του σχολικού έτους με παρουσίαση προγραμμάτων , χορούς, παιχνίδια και φυσικά κεράσματα για τους μικρούς μας μαθητές.
 Καλό καλοκαίρι παιδιά!!!

Σερφάρω με ασφάλεια στα κύματα του Διαδικτύου

Συμμετοχή στο Θεματικό Δίκτυο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Στη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς  συμμετείχαμε  στο θεματικό δίκτυο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. 
Στόχοι του προγράμματος  ήταν: 
Να γνωρίσουν οι μαθητές, ότι ο υπολογιστής και το Διαδίκτυο είναι εργαλεία που τους προσφέρουν γνώσεις, διασκέδαση  και ψυχαγωγία.
Να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο, όταν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Για να κατανοήσουμε τι είναι το διαδίκτυο και να βοηθήσουμε τους  μαθητές των μικρότερων τάξεων, παίξαμε ένα βιωματικό παιχνίδι με νήματα. Χρειαστήκαμε νήμα και κάρτες με τις λέξεις :ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ , ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
   Μάθαμε πώς λειτουργεί το διαδίκτυο και πώς μεταφέρονται οι πληροφορίες από τον ένα υπολογιστή στον άλλον.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε βίντεο,  στα οποία παρουσιάζονταν οι κίνδυνοι του διαδικτύου.
«Παντοπωλείον το διαδίκτυο»
 «Το απέραντο δάσος»
 Κίνδυνοι του Διαδικτύου
 Οι  περιπέτειες της Στρουμφίτας, μαθητική εργασία από το Δημοτικό Σχολείο του Μαυρονερίου.


Οι μαθητές της Γ΄, Δ΄ και Στ΄ τάξης ανέλαβαν τη δημιουργία μιας αφίσας με τίτλο :
“Διαδίκτυο : Παγίδα ή εργαλείο;”, στην οποία παρουσιάζονται τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του διαδικτύου.
 Όταν ολοκλήρωσαν την αφίσα τους την παρουσίασαν στους μικρότερους μαθητές, που ανέλαβαν να ζωγραφίσουν και αυτοί για το θέμα.


Θέλοντας να ερευνήσουμε τις ηλεκτρονικές συνήθειες  όλων των μαθητών αλλά και των γονέων , συντάξαμε τα ερωτηματολόγιά μας

Συνοπτικά τα αποτελέσματα
80 % αντρών και γυναικών ασχολούνται με τον Η/Υ και σερφάρουν για να βρουν πληροφορίες και να μπουν σε μέσα κοινωνικής  δικτύωσης.
Σχεδόν όλα τα παιδιά σερφάρουν για να βρουν πληροφορίες, να ακούσουν μουσική ή να παίξουν παιχνίδια.
Οι περισσότεροι από όλους τους παραπάνω, δηλώνουν ότι έχουν γνώσεις για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο και τηρούν τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς.

Οι περιπέτειες της Στρουμφίτας, στάθηκαν η αφορμή για να δημιουργήσουμε το δικό μας κόμικ με ήρωες την Χιονάτη και τους 7 νάνους.
Η κακιά μητριά προσπάθησε να την παγιδεύσει  στα δίχτυα του διαδικτύου και την οδήγησε σε διάφορες περιπέτειες. Ευτυχώς όμως,  οι 7 νάνοι ανακαλύπτουν την παγίδα... και όλα τελειώνουν ευχάριστα.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε την δική μας μικρή ταινία , που να αντικατοπτρίζει έναν πιθανό κίνδυνο του διαδικτύου.

Γράψαμε τους δικούς μας στίχους που μιλούν  για τα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου, βασισμένοι στη μουσική του Νότη Μαυρουδή από το τραγούδι «Ο Παλιάτσος».Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό κέντρο  του Κιλκίς ,στην παρουσίαση σχολικών δραστηριοτήτων , αλλά και στους γονείς στη γιορτή λήξης του σχολείου μας.


Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα

Ο συγγραφέας Δημήτρης Μπογδάνος στο σχολείο μας

Μία μέρα γιορτής για το σχολείο μας, ήταν η μέρα επίσκεψης  του συγγραφέα Δημήτρη Μπογδάνου για την παρουσίαση του βιβλίου του "Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα" (εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι μαθητές  περίμεναν με χαρά τον δημιουργό του βιβλίου που λάτρεψαν ,ζωγράφισαν, αφηγήθηκαν.
Ο κ. Μπογδάνος ήταν πολύ φιλικός μαζί τους . Απάντησε με χαρά  στις ερωτήσεις τους, δημιούργησε μαζί τους ιστορίες , τους εμπιστεύτηκε τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και μικρά μυστικά  που αφορούσαν την παιδική του ηλικία.
 Τούς ευχαρίστησε για τα δώρα τους , τους χάρισε  βιβλία για την βιβλιοθήκη του σχολείου  και  σελιδοδείκτες, ενώ υπέγραψε  αυτούς που είχαν σχεδιάσει οι μαθητές.

Ήταν μία καταπληκτική εμπειρία για τους μαθητές , που τους έδωσες ιδέες και ερεθίσματα για την δημιουργία των δικών τους βιβλίων.

Συνεργασία με το Νηρέα - Κέντρο Πρόληψης

Ο Νηρέας  στο σχολείο μας
Μετά από αίτηση των εκπαιδευτικών έγινε η επίσκεψη του Κέντρου Πρόληψης Νηρέας , για την υλοποίηση μιας μονοήμερης δράσης με τους μαθητές. Οι μαθητές συμμετείχαν βιωματικά στη δράση μέσα από παιχνίδια.
Η συνεργασία με το Νηρέα ολοκληρώθηκε με τέσσερα απογευματινά δίωρα συνεργασίας με τους γονείς.

“Συμμετοχή μαθητών στους σχολικούς αγώνες αθλοπαιδείας κλασικού αθλητισμού”

Συμμετοχή στους αθλητικούς αγώνες  
Οι μαθητές της Δ΄και Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν  στους αγώνες, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές και τις ικανότητές τους στο μπαλάκι, στο δρόμο 60μ. και 400μ. . Βέβαια δεν έλειψαν και οι μικροτραυματισμοί. 
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο ¨Φαίδων"

Επίσκεψη στο εργοστάσιο Φαίδων

Στα πλαίσια του προγράμματος " Διατροφή, υγεία και άσκηση ", που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης στο σχολείο μας, έγινε η επίσκεψη στο εργοστάσιο Φαίδων, στη Νέα Σάντα- Κιλκίς.
Η υποδοχή που μας ετοίμασαν ήταν εξαιρετική και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν τις εγκαταστάσεις του χώρου, να γνωρίσουν την διαδικασία παραγωγής για τα κουλουράκια, από την ζύμη ως το τελικό στάδιο  της συσκευασίας τους, να τα μυρίσουν και να τα... γευτούν.
Η επίσκεψή τους τελείωσε  με  γλυκά δώρα σε διάφορες γεύσεις.

Δράσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης

Δράσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης

Πασχαλινές λαμπάδες, θεραπευτική ιππασία και αθλοπαιδείες σε συνεργασία με το Κ.Κ.Σ., στο "Ράντσο" οργανώσαμε πριν την γιορτή του Πάσχα. Οι μαθητές συνεργάστηκαν κι ενθουσιάστηκαν με τις δράσεις, χάρηκαν  με το αποτέλεσμα της δημιουργίας τους και διασκέδασαν με τους καινούριους τους φίλους.

25η Μαρτίου

Γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου με θεατρικά σκετς , τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και την  καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία του χωριού.
Και του χρόνου παιδιά!
Επίσκεψη Σχολικού Συμβούλου

Το σχολείο μας επισκέφτηκε ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Πάρης Παπαδόπουλος, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές , να παρακολουθήσουν μικρά ,απλά και ενδιαφέροντα πειράματα φυσικής. 
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με αυτήν την παρουσίαση και συμμετείχαν , παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών ήταν μικρής ηλικίας.  
Μακάρι να τους δίνεται συχνότερα αυτή η δυνατότητα.

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Ένα μουσείο στο σχολείο 
Οι μαθητές της Β΄τάξης οργάνωσαν με τη βοήθεια της  δασκάλας τους Μητώνας Γιαννούλας και την συνεργασία των γονέων μία έκθεση αντικειμένων  καθημερινής χρήσης, μιας άλλης εποχής.
Οι μαθητές μελέτησαν τα αντικείμενα , έγραψαν και έμαθαν λίγα λόγια για αυτά και αφού ετοίμασαν τις προσκλήσεις τους , κάλεσαν τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου και του νηπιαγωγείου ,καθώς και τους γονείς ,για να παρουσιάσουν το μικρό τους μουσείο.
Έτσι  δόθηκε σε όλους η δυνατότητα  όχι μόνο της επαφής με τα αντικείμενα , που βρέθηκαν κρυμμένα στην αποθήκη της γιαγιάς ,αλλά και της  επίσκεψης σε ένα λαογραφικό μουσείο.