Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας

Δίκτυο τοπικής ιστορίας

"Ταξίδι από την πατρίδα του χθες στην πατρίδα του σήμερα"

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 το σχολείο μας συμμετείχε  στο Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας.
Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε  είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές την Ιστορία του τόπου τους , μέσα από δράσεις, έρευνα, επιστημονικά κείμενα, έθιμα, αντικείμενα, συνεντεύξεις, φωτογραφίες.
 Ταξιδέψαμε εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς σε τόπους μακρινούς αναζητώντας τα ίχνη των προγόνων μας, ψάχνοντας τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν στον ξεριζωμό  τους από τις χαμένες, αλλά αλησμόνητες πατρίδες.
Ένα ταξίδι διαφορετικό  από... την πατρίδα του σήμερα στην πατρίδα του χθες.
Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τεκμήρια του τόπου τους (σκεύη, φορεσιές, επαγγέλματα, διατροφή, παιχνίδια, λαϊκά παραμύθια).Εργάστηκαν ομαδικά αναπτύσσοντας δεξιότητες συνεργασίας ενώ ευαισθητοποιήθηκαν στο κοινωνικό φαινόμενο της προσφυγιάς διαπιστώνοντας τη σχέση των ιστορικών γεγονότων που επηρεάζουν την ζωή των λαών. Τέλος κατέληξαν στη σύνθεση του δικού τους υλικού, ενός βιβλίου στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν στην διάρκεια του προγράμματος.
Αρωγοί στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού οι γονείς αλλά και άλλοι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας συλλέγοντας φωτογραφίες, συγκεντρώνοντας αντικείμενα για την δημιουργία ενός μικρού μουσείου ή δίνοντάς μας συνταγές για παραδοσιακά φαγητά. 
Φωτογραφίες που χάρισε στο σχολείο ο κ. Γιάννης Γκώγος
Το σχολείο μας στο δικό του ταξίδι από το χθες στο σήμερα



Ήταν σημαντική η βοήθεια από τους δύο τοπικούς συγγραφείς, 
κ. Γεώργιο Μάνο και κ. Παύλο Τσαμαντουρίδη ,

οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας σε μία ανοιχτή εκδήλωση και μας βοήθησαν να ζωντανέψουν στα μάτια των παιδιών οι τόποι καταγωγής των προγόνων τους, η οδύσσεια του ξεριζωμού τους και η προσπάθεια να χτίσουν την καινούρια τους πατρίδα.

 Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους του τόπου τους, πήραν πληροφορίες, είδαν φωτογραφίες για όσα άκουγαν σαν παραμύθι. Άκουσαν με ενθουσιασμό τις απαντήσεις που τους έδωσε με την ζωντάνια και την παραστατικότητα του λόγου του ο κ.  Γεώργιος Μάνος και δέχτηκαν με χαρά το βιβλίο που τους χάρισε 
"Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς"

Μας τίμησε ιδιαίτερα σε αυτήν την εκδήλωση  και η παρουσία του  Σχολικού μας Συμβούλου κ. Παπαδόπουλου Πάρη, όπως και γονέων αλλά και λοιπών κατοίκων του τόπου μας.
  
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Γεωργιάδη
( πρόεδρο της κοινότητας του Ν. Γυναικόκατρου) που με όμορφο και απλό τρόπο έδωσε συνέντευξη στα παιδιά για τον τόπο τους.



Ο κ. Γ. Γεωργιάδης  μιλά στους μαθητές
Κατά την υλοποίηση του προγράμματος αναζητώντας στοιχεία του τόπου που ζούμε αλλά και διερευνώντας τις ρίζες επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό μουσείο του Κιλκίς, το Αρχαιολογικό Μουσείο και ιδιαίτερα την αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα ευρήματα του Παλαιού Γυναικοκάστρου, το ¨Ράντσο¨για την συμμετοχή του προγράμματος του οργώματος και της σποράς.
Επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς
Πώς οργώναν οι παππούδες μας;

Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για έθιμα του Πόντου και της Θράκης γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των χωριών Νέου και Παλαιού Γυναικοκάστρου. Η γιορτή των Χριστουγέννων βασίστηκε στην παρουσίαση και αναβίωση των χριστουγεννιάτικων εθίμων από διάφορες περιοχές.


Χελιδονίσματα στην πλατεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 Επιστροφή στα θρανία  στις 10/05/21 Η χρήση του  self - test   δρα συμπληρωματικά  στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν  υποχρεωτική χ...

Ένα Μουσείο στο Σχολείο