Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΡΟΥΠΕΛ


                                          


Γνωστή είναι από τους δύο παγκοσμίους πολέμους  η οχυρή στενωπός του Ρούπελ, που σχηματίζεται μεταξύ του όρους Αγκίστρου και των ανατολικών προσβάσεων του Μπέλες, (μέσα από τη στενωπό αυτή ρέει ο ποταμός Στρυμόνας και κοντά στη βόρεια έξοδο της βρίσκεται η ελληνοβουλγαρική μεθόριος).
Το Ρούπελ είναι ένα από τα εννέα οχυρά που κατασκευάστηκαν μετά από εισήγηση του Ιωάννη Μεταξά στην γραμμή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.





Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο το οχυρό Ρούπελ δέχτηκε γερμανική επίθεση στις 5:15 της 6ης Απριλίου με σφοδρό βομβαρδισμό του πυροβολικού και από τον αέρα με αερόπλανα κάθετης εφόρμησης (Στούκας).
Έγινε προσπάθεια προσέγγισης του Οχυρού από τον ποταμό Στρυμόνα  με 18 βάρκες από καουτσούκ. Η προσέγγιση αυτή εμποδίστηκε από το συρματόπλεγμα που είχε από πριν τοποθετηθεί από τους Έλληνες στρατιώτες.
Οι επιθέσεις των Γερμανών αποκρούστηκαν  με τρομακτικές απώλειες γι΄ αυτούς.










Την επόμενη μέρα (7η Απριλίου)  ο ελληνικός στρατός απώθησε κάθε γερμανική επίθεση και το ηθικό των Ελλήνων  στρατιωτών  ήταν ακμαίο.
Την 8η Απριλίου οι Έλληνες μετρούν ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες ,ενώ οι υλικές ζημιές είναι ελάχιστες. Αντίθετα οι Γερμανοί έχουν σημαντικές απώλειες. Αυτό που απασχολεί τους Έλληνες είναι ο κίνδυνος που απειλεί το οχυρό από τη νότια πλευρά του.


Την 9η Απριλίου το οχυρό υπέστη  σφοδρό βομβαρδισμό αλλά μετά τις12:30 το ελληνικό πυροβολικό εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των Γερμανών , προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους αντιπάλους. Στις 17:00  Γερμανοί κήρυκες γνωστοποίησαν τη συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησαν την παράδοση του οχυρού.






Επισκεφθήκαμε τα οχυρά του Ρούπελ λίγες ημέρες μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Τα παιδιά με ενθουσιασμό άκουσαν την ιστορία των οχυρών, άγγιξαν ιστορικά αντικείμενα μιας άλλης εποχής για την  οποία είχαν ακούσει πολλά τον τελευταίο καιρό και περιηγήθηκαν με ενδιαφέρον στο χώρο. Ήταν από τις καλύτερες εκδρομές και κέρδισαν μία πολύτιμη εμπειρία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 Επιστροφή στα θρανία  στις 10/05/21 Η χρήση του  self - test   δρα συμπληρωματικά  στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν  υποχρεωτική χ...

Ένα Μουσείο στο Σχολείο