Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Η σχολική μας εφημερίδα (2)Ένα σχολείο… μία παρέα
Νέο Γυναικόκαστρο …από το χθες στο σήμερα
νοικοκύρης έπρεπε να έχει στην αυλή του τα ζωντανά του( κότες, κουνέλια, αγελάδες, βουβάλια, άλογα). Τα πρώτα σπίτια, από πέτρα, πλίνθους και ξύλο, χτίστηκαντις γεωργικές εργασίες ενώ οι γυναίκες με τις εργασίες του σπιτιού, το κέντημα, το πλέξιμο και τον αργαλειό.
Ζύμωναν το ψωμί τους και έπλεναν τα ρούχα τους στο ποτάμι. Νερό για τις δουλειές του σπιτιού κουβαλούσαν από τις βρύσες του χωριού. Τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους διάφορα παιχνίδια κάνοντας μεγάλες παρέες. Κρυφτό, κυνηγητό, κεραμιδάκια, μπίλιες, κοτσάκια, τσαλίκι, σκλαβάκι, πετροπόλεμο, σαΐτες, καμπάνα, είναι μόνο μερικά από τα παιχνίδια που μας είπαν κάτοικοι του χωριού, όταν τους ζητήσαμε να θυμηθούν και να μας πουν κάποια πράγματα για το χωριό του Νέου  Γυναικοκάστρου. Κάπως έτσι σαν παραμύθι μάθαμε λίγα πράγματα για την ιστορία και τη ζωή  των πρώτων κατοίκων του χωριού μας . 
 Ευχαριστούμε τους κατοίκους που μας βοήθησαν και είχαν την υπομονή να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. (Ομαδική εργασία Ε΄ και Στ΄)

Τα νέα μας
 
ΚΕΝΤΡΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΤΟΥ
ΚΙΛΚΙΣ
Σ
τις  15 Ιανουαρίου του 2013 το σχολείο μας  επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ  του Κιλκίς, που στεγάζεται στο Παλαιό Γυναικόκαστρο  για να παρακολουθήσαμε
το πρόγραμμα  «Κάθε σχολείο… ένας κήπος». Αφού  μας μίλησαν για την ιστορία του Παλαιού
Γυναικοκάστρου,  βγήκαμε έξω για να δούμε δέντρα και λουλούδια που φυτρώνουν στην περιοχή. Παρατηρήσαμε
 στην εξοχή  διάφορα είδη ενδημικών φυτών όπως  φτελιά, λεύκα , πλατάνια , θάμνους αλλά και καταλάβαμε τη διαφορά μεταξύ του κήπου του ανθρώπου και του κήπου της φύσης.
Στον περίπατό μας θαυμάσαμε το μικρό ποτάμι που είχε μέσα  ψάρια και το  βυζαντινό κάστρο.
Μετά από αυτό επιστρέψαμε στο ΚΠΕ και ζωγραφίσαμε το «δικό μας κήπο».
Πριν φύγουμε μας περίμενε μία ωραία έκπληξη που μας είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί  από το ΚΠΕ… μία υπέροχη βασιλόπιτα.
Τους ευχαριστούμε πολύ.
( Γιοβαντσάκη Θεοδούλη, μαθήτρια της Ε΄)Υγιεινή διατροφή …

Φρούτα …και μπανάνα

Η
 κατανάλωση των φρούτων στην καθημερινή μας διατροφή είναι σημαντική για να μπορούμε να βοηθάμε τον οργανισμό μας να παίρνει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Εκπρόσωποι της εταιρίας DOLE  ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, επισκέφτηκαν το σχολείο μας στις 24 Ιανουαρίου  και  ενημέρωσαν τους μαθητές για τα οφέλη στον οργανισμό τους από την καθημερινή κατανάλωση φρούτων 


Βρείτε  ονόματα από 10 φρούτα:
Κ
Τ
Υ
Μ
Π
Δ
Φ
Μ
Η
Λ
Ο
Γ
Υ
Η
Δ
Σ
Ο
Α
Χ
Ρ
Η
Ω
Κ
Η
Δ
Ρ
Κ
Ε
Ρ
Α
Σ
Ι
Δ
Τ
Τ
Ν
Ω
Κ
Η
Φ
Τ
Κ
Ρ
Σ
Η
Ο
Ι
Γ
Ν
Π
Φ
Σ
Ο
Τ
Κ
Λ
Ι
Σ
Ο
Μ
Ι
Λ
Ρ
Ι
Κ
Ι
Η
Τ
Υ
Ο
Λ
Ρ
Ε
Θ
Α
Α
Α
Ν
Α
Ο
Α
Σ
Υ
Ρ
Σ
Η
Ο
Δ
Λ
Ι
Σ
Κ
Τ
Υ
Θ
Ε
Γ
Ε
Υ
Ψ
Ι
Δ
Μ
Ν
Ρ
Κ
Φ
Σ
Α
Χ
Λ
Α
Δ
Ι
Τ
Γ
Λ
Ο
Χ
Α
Θ
Ω
Α
Β
Ν
Ο
Ι
Ο
Π
Ρ
Σ
ΖΕπίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς

 
Μ
ία επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας είναι πάντα μία καλή εμπειρία. Ευρήματα από την περιοχή του παλαιού Γυναικοκάστρου, της Κολχίδας του Ευρωπού και του Παλατιανού μας καλούσαν να τα παρατηρήσουμε .
Οι μαθητές γοητεύτηκαν από το χώρο του μουσείου και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον πολιτισμό που άναπτύχθηκε παλαιότερα στην περιοχή μας.

Με δραστηριότητες, παζλ και ζωγραφική η ώρα στο Μουσείο πέρασε γρήγορα και δημιουργικά

 
 

ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

H Γη είναι ο τόπος κατοικίας  του ανθρώπου. Τη χρειαζόμαστε γιατί μας δίνει την τροφή που τρώμε, τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και το χώρο στον οποίο ζούμε. Ο πληθυσμός όμως συνεχώς αυξάνεται και κάθε χρόνο οι απαιτήσεις μας από τη Γη είναι όλο και μεγαλύτερες. Πριν από 200 χρόνια, αν κόβαμε ένα δάσος για να δημιουργήσουμε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι συνέπειες θα ήταν μικρότερες συγκριτικά με το τώρα. Αν σήμερα, λοιπόν, κάναμε το ίδιο, θα προκαλούσαμε ανυπολόγιστες καταστροφές στις συνεχώς μειούμενες δασικές εκτάσεις.

~~>  ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο άνθρωπος με τις δραστηριότητες του έχει επηρεάσει το περιβάλλον της Γης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος που ζει σε αυτή. Ο άνθρωπος κατά το πέρασμα των αιώνων εξελισσόταν όλο και περισσότερο. Ο πολιτισμός και η τεχνολογία αφήνουν έντονα σημάδια πάνω στη Γη. Βουνά απογυμνώνονται για την εξεύρεση πρώτων υλών, δάση κόβονται για να αντικατασταθούν από καλλιέργειες και απόβλητα μολύνουν τα ποτάμια και τη θάλασσα, δηλητηριάζουν τον αέρα και καταστρέφουν  τα φυσικά τοπία.
~~> ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ – ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Όλα τα είδη βιομηχανίας έχουν κάποιας μορφής απόβλητα. Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και καπνιά. Τα ακατέργαστα υλικά πρέπει να καθαριστούν και τα συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται να πεταχτούν ως άχρηστα. Στα άχρηστα όμως καταλήγουν και όσα έχουν χρησιμοποιηθεί αντί να επισκευαστούν ή να ξαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών και αποβλήτων που καταλήγουν στο περιβάλλον προκαλώντας μόλυνση.
~~> ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Το <<φαινόμενο του θερμοκηπίου>> είναι μια φυσική διαδικασία μέσα από την οποία η ατμόσφαιρα εγκλωβίζει θερμότητα και θερμαίνει τη Γη. Η καύση των ορυκτών καυσίμων αυξάνει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με αποτέλεσμα ο πλανήτης μας να
θερμαίνεται περισσότερο απ’ όσο η φύση υπαγορεύει.
Νέα στοιχεία σχετικά με την παγκόσμια θερμοκρασία των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι από το 1900 η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται τα τελευταία 14 χρόνια, με αποκορύφωμα το 2010 και το 2005.
~~> ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
Ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω απ’ την Ανταρκτική. Η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος, η οποία έχει αρνητικά και βλαβερά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία λόγω των μεγάλων ποσοστών υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνουν στο έδαφος. Επίσης αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων.
~~> ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Ο όρος «όξινη βροχή» αναφέρεται στην παρουσία όξινων διαλυμένων ουσιών (αερίων και μη) που δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καθαρής ατμόσφαιρας, αλλά είναι προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας ή άλλων ρυπογόνων αιτιών (π.χ. ηφαίστεια). Η όξινη βροχή συνήθως δεν πέφτει στις περιοχές που δημιουργείται, αλλά μεταφέρεται από τα καιρικά συστήματα. Μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε φυσικά οικοσυστήματα (δάση, έδαφος), σε καλλιέργειες αλλά και σε πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία καθώς και σε περιουσιακά στοιχεία των πολιτών βλάπτοντας άμεσα και την ανθρώπινη υγεία.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθένας από μας μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούμε για παράδειγμα:
-Να ανακυκλώνουμε υλικά όπως το γυαλί,
το αλουμίνιο και το χαρτί
-Να μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
-Να κάνουμε οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα

-Να μη χρησιμοποιούμε συχνά προϊόντα που περιέχουν χλωροφθοράνθρακες (π.χ. σπρέι)
                                       ΄( Ομαδική Εργασία Γ΄ και Δ)


Επομένως αλλάζοντας όλοι τις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να βοηθήσουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας !!!!


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ  ΣΚΙΩΝ
   Το θέατρο Σκιών είναι ένα από τα πιο αρχαία είδη θεατρικού θεάματος.
Το θέατρο Σκιών είναι τόσο παλιό όσο και οι παρατηρήσεις της ανθρωπότητας σε σχέση με το φως και τη σκιά και τα παιχνίδια με τις σκιές. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Ινδία και στην Ινδονησία αλλά
και γενικά στην Ασία όπου οι περισσότερες χώρες δημιούργησαν το δικό τους θέατρο Σκιών.
   Οι φιγούρες των προσώπων σχηματίζονται με σκληρό χαρτόνι και κινούνται πάνω σε ένα ξυλάκι καρφωμένο στο χαρτόνι. Οι φιγούρες φωτίζονται από τη μεριά του καραγκιοζοπαίχτη που λέει τους διαλόγους.
Οι θεατές βλέπουν τις σκιές των χαρτονιών γι΄ αυτό και λέγεται θέατρο Σκιών.
Το θέατρο Σκιών είναι ένα κατεξοχήν λαϊκό είδος θεάτρου και από εκεί αντλεί τη θεματολογία του και την παράδοσή του. Το ίδιο συμβαίνει και με το δικό μας θέατρο Σκιών, τον Καραγκιόζη, που σκύβει στη
λαϊκή παράδοση μέχρι την αρχαιότητα για να βρει θέματα, παρόλο που πολλοί καραγκιοζοπαίχτες έχουν εμπνευστεί και από σύγχρονα θέματα και έχουν εμπλουτίσει τη θεματολογία του.
Δημιουργός του ΄Ελληνα Καραγκιόζη θεωρείται ο Δημήτρης Σαρδούνης ή Μίμαρος, που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1865.
   Τα κυριότερα πρόσωπα του σημερινού θεάτρου Σκιών είναι: ο Καραγκιόζης, ο μπαρμπα-Γιώργιος, ο Πασάς, ο Βεζίρης, ο Βεληγκέκας, ο Σελίμ, ο Ομορφονιός, ο Σταύρακας, ο Πεπόνιας, η Φατμέ, η
Αγλαΐα, το Κολλητήρι, ο Νιόνιος  και πολλά ιστορικά πρόσωπα ανάλογα με την υπόθεση του έργου.   Σπουδαίοι καραγκιοζοπαίχτες υπήρξαν: ο Μόλλας, ο Χαρίλαος, ο Θεοδωρόπουλος, ο Σπαθάρης, ο Χαρίδημος κ.ά.
(Ομαδική εργασία Α΄και Β΄τάξης)

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Ανοίγει το Τριώδιο.Τρεις χαρούμενες εβδομάδες Αποκριάς μέχρι τη Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα έως την Κυριακή των Βαΐων. Αποκριά ή Καρναβάλι (λατινικής προέλευσης) σημαίνει αποχή από το κρέας. Πράγματι οι άνθρωποι σταματούν να τρώνε κρέας αλλά μόνο την Τρίτη εβδομάδα της Αποκριάς.
Σε παλιότερους καιρούς την πρώτη εβδομάδα, την Προφωνή, έβγαιναν στους δρόμους με ταμπούρλα και διαλαλούσαν την αρχή της Αποκριάς,  για να φροντίσουν όλοι οι νοικοκυραίοι να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την γιορτή (δηλαδή κρέας και κρασί).Την δεύτερη εβδομάδα, την Κρεατινή, τρώμε κρέας. Την Πέμπτη της εβδομάδας αυτής, που την λέμε και Τσικνοπέμπτη, μπαίνουμε για τα καλά στις Αποκριές ( μασκαρέματα, χοροί, γλέντια, κέφι και παιχνίδια…). Την ονομάζουμε Τσικνοπέμπτη, γιατί αυτή τη μέρα ο καθένας «θα τσικνίσει τη γωνιά του». Θα ψήσει δηλαδή κρέας (χοιρινό) κι από τη μυρωδιά του (τσίκνα) θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι και η γειτονιά.Την τρίτη εβδομάδα, την Τυρινή ή αλλιώς Μακαρονού, σταματάμε να τρώμε κρέας. Τρώμε κυρίως αυγά, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, γιαούρτι, μακαρόνια, αγριόχορτα κτλ. Η τρίτη εβδομάδα είναι και η πιο ξέφρενη από την άποψη της διασκέδασης. Για αυτό το λόγο και η τελευταία Κυριακή της Τυρινής είναι η Τρανή Αποκριά.
Μικροί και μεγάλοι μεταμφιεσμένοι τριγυρνούν όλη μέρα και νύχτα, χορεύουν, αστειεύονται και τραγουδούν. Το βράδυ συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία κάθε τόπου και καίνε τον Καρνάβαλο. Ο Καρνάβαλος συμβολίζει συνήθως καθετί κακό του χρόνου, που πέρασε. Με το κάψιμό του κάνουν οι άνθρωποι νέα αρχή.  Το έθιμο του Καρνάβαλου διαφέρει από τόπο σε τόπο.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε πολλές γωνιές του κόσμου,οι ρυθμοί αλλάζουν οι κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν στη γιορτή του Καρναβαλιού. Μερικά από τα μεγαλύτερα καρναβάλια είναι τα εξής:Ριο στη Βραζιλία:με το ο βασιλιά όλων των καρναβαλιών, Βενετία στην Ιταλία: το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης.
Binche στο Βέλγιο με τις φαντασμαγορικές στολές πιερότων και αρλεκίνωνΤενερίφη στην Ισπανία: πολλοί θεωρείται  το δεύτερο καλύτερο καρναβάλι στον κόσμο, μετά από αυτό του Ρίο.
Την Καθαρή Δευτέρα οι άνθρωποι ξεχύνονται στην ύπαιθρο, πετάνε χαρταετούς, τρώνε νηστίσιμα – όπως τα θαλασσινά, τις ελιές, τον ταραμά, το χαλβά – και φυσικά  λαγάνα. . Είναι πλατύ, γιατί δεν έχουν χρησιμοποιήσει ούτε προζύμι ούτε μαγιά, κι έτσι δεν μπόρεσε να φουσκώσει.Τη λέμε Καθαρή Δευτέρα, γιατί σε πιο παλιές εποχές τη μέρα αυτή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα μαγειρικά τους σκεύη από τα λίπη. Λόγω της νηστείας δεν θα ξαναμαγείρευαν κρέας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.
(Κούλουμα αφθονία από σαρακοστιανούς μεζέδες)

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
1.Υπάρχει σε τρεις καταστάσεις ( στερεή, υγρή και αέρια ) και μπορεί να είναι σκληρό ή μαλακό, όξινο ή αλκαλικό.  

 Τι είναι;

2.Δημιουργούνται όταν το νερό παγώσει, έχουν πάντα έξι πλευρές και καθεμιά είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. 

   Τι είναι    ;                                                      

3. Δεν έχει φωνή και βοηθάει το μαθητή να διορθώνει τα λάθη του.       

Τι είναι  ;

4.Έχει επτά χρώματα και βγαίνει μετά από τη βροχή     Τι είναι;

5.Είναι στρογγυλή και παίζουμε ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις, μπάσκετ και άλλα παιχνίδια.

Τι είναι;

6.Ζει μαζί με τα κοχύλια κι έχει και βελόνια χίλια.

                                                                               Τι είναι;

7.Τα μπαλόνια έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Το ένα μπαλόνι Περιέχει αέρα. Τι αέριο περιέχει το μπαλόνι με το ερωτηματικό. Το αέριο αυτό δημιουργεί φυσαλίδες στα ανθρακούχα ποτά.

                                                                               Τι είναι

(Απαντήσεις στα αινίγματα:1. Νερό, 2. χιονονιφάδες, 4. Γόμα 5. Ουράνιο τόξο, 6.Μπάλα 7. Αχινός, 8. Διοξείδιο του άνθρακα)Ανέκδοτα


Γιαννάκης: Μητέρα, σήμερα ο δάσκαλος μάς έδωσε τους βαθμούς μας.
Μητέρα: Τι βαθμούς πήρες εσύ, Γιαννάκη;
Γιαννάκης: Πήρα δέκα. Στη γραμματική πήρα 1 και στα μαθηματικά 0, δηλαδή 10 !-          Μαμά, ξέρω να μετράω στα δάχτυλά μου μέχρι το δέκα.
-          Σπουδαίο πράγμα! Εγώ ξέρω ένα παιδάκι της ηλικίας σου που μετράει μέχρι το τριάντα!
-          Μπα; Και πού βρήκε τόσα δάχτυλα;-          Τοτό, πώς πήγες σήμερα στο σχολείο;
-          Πολύ καλά, μπαμπά. Σήκωσα και το χέρι μου.
-          Και σε ποια ερώτηση απάντησες;
-          Ποιος έσπασε το τζάμι της τάξης !!!
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας με αντιπάλους τα μυρμήγκια και τους ελέφαντες ξεκίνησε. Σε μια στιγμή ένα μυρμήγκι κάνει μια ωραία πάσα σ’ ένα άλλο που ετοιμάζεται να βάλει γκολ. Εκείνη τη στιγμή όμως ένας ελέφαντας το πατάει και το λιώνει. Ο διαιτητής τρέχει έξαλλος και του λέει:
-           Δεν ντρέπεσαι λιγάκι;
-           Δεν το ήθελα, κύριε διαιτητά μου. Ήθελα απλά να του βάλω τρικλοποδιά!!
(Βούλα Σταμπολίδου, Γ΄ τάξη)
-           Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον όταν ήταν στην ηλικία σου ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη του.
-           Ναι και όταν ήταν στη δική σου ηλικία, ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
( Βιολέτα Παρπαρά, Δ' τάξη)
-           Γιατρέ , πάσχω από αμνησία.
-           Τότε θα με πληρώσετε προκαταβολικά αγαπητέ μου.(Αποστόλης Αλετρίκης, Δ' τάξη)
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Η  Γενική Συνέλευση   του O.H.E. ανακήρυξε την 27  Ιανουαρίου Διεθνή ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς  κατά τον β’  παγκόσμιο πόλεμο. Η ημερομηνία επιλέχτηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα  σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το  μεγαλύτερο στρατόπεδο  συγκέντρωσης  στο  Άουσβιτς-Μπιρκέναου     στη  Πολώνια.
Εδώ και 70 χρόνια περίπου στην Ελλάδα και όχι μόνο τιμούν τους νεκρούς  του ολοκαυτώματος που στα στρατόπεδα εξολόθρευσης    θανατωθήκαν, με  τουφεκισμό,  καταναγκαστική  εργασία,  απαγχονισμό  και  δηλητηριώδη  αέρια.                   
(Μανθάκη Δήμητρα, Ε΄τάξη)


Ο Ιβανόης
  Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω είναι ένα μυθιστόρημα ο «Ιβανόης», που γράφτηκε από τον Ουόρλοτ Σκοτ και είναι από τις εκδόσεις Καστανιώτης.
 Διαδραματίζεται στην μεσαιωνική εποχή, την εποχή των σταυροφοριών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Οι ήρωες του βιβλίου είναι ο Ιβανόης, ο Ριχάρδος ο Γ’ και η πριγκίπισσα Ραβένα.
 Ο Ιβανόης ήταν ένας βοσκός. Καλείται από τον Ριχάρδο τον Γ’, να γίνει στρατιώτης στην αυτοκρατορική φρουρά νικώντας όλους όσους υπάρχουν στην αρένα του κάστρου για να τον προστατέψει στο ταξίδι του. Αυτό θα έπρεπε να γινόταν και στην επιστροφή του. Επίσης ο Ιβανόης  προσπαθεί να διεκδικήσει την αγάπη της πριγκίπισσας Ραβένα.
Γενικά το βιβλίο παρουσιάζει τις προσπάθειες του Ριχάρδου του Γ’ να γυρίσει στην πατρίδα του, την Αγγλία. Μου άρεσε, γιατί σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται η ανδρεία το θάρρος και η πίστη στο καθήκον  να προστατέψει τον βασιλιά του από κάθε κίνδυνο. Φαίνεται ακόμα η αγάπη του για την πατρίδα του και για την όμορφη πριγκίπισσα.
(Βασίλης Μαλγαρίδης, μαθητής Στ΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.