Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Παιχνίδια από την αρχαιότητα ..ως τις μέρες μας (μία δημιουργία με το scratch)«Παιχνίδια από την αρχαιότητα …ως τις μέρες μας»

Ένα ταξίδι  με αφορμή την ενότητα της γλώσσας της Ε΄τάξης «Παιχνίδια», άρχισε για τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέου Γυναικοκάστρου και τη δασκάλα τους Πλαταρά Σμαράγδα… ένα ταξίδι στον κόσμο των παιδιών και των παιχνιδιών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Παιχνίδι και παιδί είναι έννοιες αλληλένδετες. Είναι καθοριστικός ο ρόλος του παιχνιδιού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του ψυχισμού των παιδιών από τη βρεφική ακόμη ηλικία, γιατί προετοιμάζει τη βιολογική και ψυχολογική του εξέλιξη αφού το παιδί με αυτό λαμβάνει ερεθίσματα, εξασκεί την εφευρετικότητα και εκφράζει τη δημιουργικότητά του, αναπτύσσει σταδιακά τη γλώσσα, την κρίση και τη λογική. Ο πρώτος που μίλησε για την σημαντικότητα του παιχνιδιού ήταν ο
Πλάτωνας (429-347 π.Χ). Ο Πλάτωνας είπε: «μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα
για ένα άτομο
σε μια ώρα παιχνιδιού παρά σε ένα έτος συνομιλίας» Το παιχνίδι είναι μία από τις κορυφαίες μορφές πολιτιστικής έκφρασης, γιατί δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προετοιμασίας του νεαρού ατόμου για τη ζωή στην εκάστοτε εποχή.
 Συνοδοιπόρος των μαθητών σε αυτό το ταξίδι οι Νέες Τεχνολογίες .

Σκοπός της δράσης ήταν:
Τα παιδιά να γνωρίσουν  παιχνίδια από την αρχαία Ελλάδα και να τα συσχετίσουν με άλλα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια, να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ τους και να διαπιστώσουν τη διαχρονικότητα της αξίας των παιχνιδιού
Με τη δραματοποίηση παιχνιδιών την ομαδικότητα και τη συνεργασία να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και κλείνοντας να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες σε ένα παιχνίδι που θα σχεδιάσουν μόνοι τους

Για την υλοποίηση της εργασίας τους ξεκίνησαν αρχικά συλλέγοντας  φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες σχετικά με τα παιχνίδια της αρχαιότητας από το διαδίκτυο.


Επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς για να παρατηρήσουν παιχνίδια μίμησης του κόσμου.


Έτσι  γνώρισαν πολλά από τα παιχνίδια της αρχαιότητας ,τα οποία δραματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου ενώ για άλλα ακολούθησαν κατασκευές παιχνιδιών με πηλό.

Συσχετίζοντας τα παιχνίδια της αρχαιότητας με άλλα γνωστά τους παραδοσιακά παιχνίδια δημιουργήθηκε η επιθυμία να γνωρίσουν παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς τους και να γνωρίσουν τα αγαπημένα παιχνίδια των συμμαθητών τους. Γι΄ αυτό το λόγο συντάχθηκαν ερωτηματολόγια της google που μοιράστηκαν στους γονείς , αλλά και στους μαθητές των μικρότερων τάξεων.
Μετά την καταγραφή και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων με το excel διαπιστώθηκε ότι τα ομαδικά παιχνίδια είναι τα αγαπημένα των παιδιών απλά έχει αλλάξει ο τόπος παιχνιδιού.
Το αγαπημένο ατομικό  παιχνίδι των σύγχρονων παιδιών  είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ακολουθώντας το στόχο τους οι μαθητές αποφασίζουν να προγραμματίσουν το δικό τους παιχνίδι  με το λογισμικό του scratch .
Ζωγραφίζουν το σκηνικό τους. Γρασίδι, μαύρος ουρανός με άστρα και φεγγάρι και ένα δάσος από μηλιές με κόκκινα μήλα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι τους.


Επιλέγουν τους ήρωές τους. Επηρεασμένοι από την ταινία που πρόσφατα είχαν παρακολουθήσει «Το παιδί και η αλεπού» θέλουν για πρωταγωνίστρια τους μία αλεπού, η οποία θα μεταμορφώνεται σε κορίτσι, την μικρή Ελένη μόλις φάει το χρυσό μήλο.


 Τα κόκκινα μήλα είναι αυτό που της δίνουν ενέργεια και τη δυναμώνουν (μεγαλώνουν)μόλις τα αγγίξει.
 Ο καλός δράκος που πετάει ψηλά στον ουρανό της δίνει συμβουλές για να την προστατέψει από τον κακό μάγο, τον Merlin, ο οποίος την κυνηγά . Όταν ο Merlin αγγίζει την αλεπού της μειώνει τη δύναμή της (μικραίνει).Ελέγχοντας τις μεταβλητές χ και ψ επιλέξαμε τη θέση των ηρώων μας. Τα παιδιά επιλέξανε να γίνεται η κίνηση της μικρής Ελένης (αλεπούς ) με τα βελάκια του πληκτρολογίου ,ώστε να μπορεί ο παίχτης να καθορίζει τις κινήσεις του παιχνιδιού.


Οι κινήσεις του μάγου Merlin  είναι προγραμματισμένες, όπως και του δράκου είναι επαναλαμβανόμενες σε σταθερά σημεία και με σταθερούς χρόνους.
 Οι μαθητές δώσανε ήχο και μουσική στο παιχνίδι τους.

Το παιχνίδι ήταν έτοιμο . To ονόμασαν «Κυνηγητό στο τρομακτικό δάσος».
Προγραμματίστηκε με τη συμμετοχή όλων των μαθητών της Ε΄ και  Στ΄ τάξης. Δεν ήταν εύκολο να συμφωνήσουν σε όλα, κατόρθωσαν όμως στο τέλος να συνεργαστούν συνδυάζοντας τις απόψεις τους και τις επιθυμίες  τους και σε σχέση πάντα με αυτό που ήταν εφικτό να κάνουν.
 Οι στόχοι της εργασίας επιτεύχθηκαν. Τα παιδιά γνώρισαν «παλιά και καινούργια, παραδοσιακά και σύγχρονα» παιχνίδια. Διασκέδασαν.. και το σημαντικότερο ...συνεργάστηκαν.
Η εργασία τους είχε πολύ καλό  αποτέλεσμα ,αφού επιλέχθηκε ανάμεσα στις καλύτερες για να παρουσιαστεί  στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας  «ΝΟΗΣΙΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.