Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ας μιλήσουμε για διατροφή



Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν τρώει πρωινό;

Το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας  έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε πρωινο στην εποχή μας λόγω έλλειψης χρόνου στην οικογένεια. Σε μία τυπική οικογένεια στην οποία εργάζονται και οι δύο γονείς, συχνά το πρωινό είναι αυτό που απουσιάζει από τα γεύματα της ημέρας.

Αν τα παιδιά  δεν τρώνε πρωινό δεν έχουν ενέργεια, δηλαδή είναι σαν να μένει το αμάξι από καύσιμα. Δεν παίρνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και δεν μπορούν να αποδώσουν μαθησιακά. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα , γιατί προτεραιότητα έχει η πείνα που νιώθουν.
Το πρωινό μειώνει τα συμπτώματα πείνας που νιώθουμε όπως πονοκέφαλο, κόπο, υπνηλία και ανησυχία
. Επιπλέον μας βοηθάει καλύτερα στην υγεία μας.'Ένα σωστό πρωινό ( γάλα, δημητριακά, χυμό φυσικό, κέικ σπιτικό, αυγά κ.ά) μας βοηθάει να  αναπτυσσόμαστε σωστά και να μην υποφέρουμε από στομαχόπονο,κρυολογήματα.,γρύπες .



Γι΄αυτό και οι γονείς έχουν την υποχρέωση να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε πρωινό δίνοντάς τους το παράδειγμα και συζητώντας κι επιλέγοντας μαζί το πρωινό της επόμενης ημέρας.

 Μήπως να αποφεύγω τα αναψυκτικά;
Συχνά τα παιδιά καταναλώνουν αναψυκτικά στο σπίτι, σε ταβέρνες με τους γονείς ή σε πάρτι με τους φίλους.
 Γιατί να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;
·         Διαθέτουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ένα κουτάκι αναψυκτικού ισοδυναμεί με 8 κουταλάκια ζάχαρη. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της τερηδόνας και της αύξησης βάρους.

·         Δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό.

·         Τα φωσφορικά οξέα που περιέχουν μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση της απορρόφησης  ασβεστίου.

·         Κάποια από αυτά περιέχουν ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, υπερένταση και νευρικότητα.

Οι γονείς αποτελείτε βασικό πρότυπο για τα παιδιά και είστε οι πρώτοι που οφείλετε να  περιορίσετε την χρήση τους και να φροντίσετε , ώστε να μην είναι διαθέσιμα στο σπίτι.


“Φροντίζω το σώμα νου για να είμαι υγιής”

Με αφορμή το κεφάλαιο της Μελέτης “Φροντίζω το σώμα νου για να είμαι υγιής”,η Α΄Δημοτικού κατασκεύασε την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Φέραμε εικόνες με τρόφιμα και τις κολλήσαμε πάνω στην πυραμίδα. Ήταν μία διασκεδαστική δραστηριότητα και ταυτόχρονα μάθαμε πώς να τρεφόμαστε σωστά.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 Επιστροφή στα θρανία  στις 10/05/21 Η χρήση του  self - test   δρα συμπληρωματικά  στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν  υποχρεωτική χ...

Ένα Μουσείο στο Σχολείο