Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Στοιχεία του σχολείου μας

Στοιχεία Σχολείου
Όνομα: Ν. Γυναικόκαστρο
Κωδικός: 260164
Τηλέφωνο:23410 94005
Fax: 23410 94005
E-mail: mail@dim-n-gynaik.kil.sch.gr

Στοιχεία Διευθυντή
Ονοματεπώνυμο: Τεπελίδης Φώτιος
E-mail:

Στοιχεία Δασκάλων
Ονοματεπώνυμα:

Αλεξάνδρα

Το χωριό μας

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
(Το Νέο Γυναικόκαστρο)


Το χωριό μας λέγεται Νέο Γυν/στρο (Παλιά λεγόταν Νέα Δήμητρα) βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς.
Έχει περίπου 1000 κατοίκους με Γυμνάσιο, 3/θεσιο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο. Η ενορία μας είναι ο Άγιος Γεώργιος ένας ναός μεγάλος και χτισμένος στα θεμέλια του παλαιού. Το πανηγύρι της ενορίας γίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι περισσότεροι κάτοικοι ήρθαν το 1923 με τη μικρασιατική καταστροφή.
Τα περισσότερα σπίτια είναι καινούρια, μονοκατοικίες ή διώροφα, με κήπους.Έχει δυο ρέματα, το ένα ανατολικά του χωριού και το ένα στην αρχή του χωριού από τη μεριά του Παλ. Γυν/στρου. Υπάρχουν πηγάδια, πολύ πράσινο και πολλά δέντρα.
Έχει μαγαζιά όπως ψησταριές, καφετερίες, καφενεία, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, μηχανουργεία, αρτοποιεία, κρεοπωλείο κ.α.
Έχει ποδοσφαιρική ομάδα και πολιτιστικό σύλλογο.

Η ιστορία μας

Στα Βορινά της Ελλάδας στα σύνορα με τη Π.Γ.Δ.Μ βρίσκεται ένας ΑΚΡΙΤΙΚΟΣ άγονος κατά το μεγαλύτερο μέρος του νομός. Ο νομός ΚΙΛΚΙΣ. Στο κέντρο του περίπου βρίσκεται ένα χωριό 1.200 περίπου κατοίκων, το ΝΕΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ. Η ιστορία του χωριού αρχίζει το 1926 με το όνομα «ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ».
Σε μια περιοχή που η ιστορία της πάει πολύ παλιά (γύρω στα 1100 π.χ.) στην εποχή του σιδήρου, όπως μαρτυρούν ευρήματα αρχαίων τάφων που βρέθηκαν, και που βρίσκεται Β.Α. της πόλης του ΚΙΛΚΙΣ στην κοιλάδα του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ποταμού, χτίζεται το 1926 απ’ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ η ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ για να εγκατασταθούν εδώ Έλληνες πρόσφυγες από τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας(1912-1924).
H ιστορική οντότητα της περιοχής αρχίζει το 1100 π.χ. κάτοικοι της περιοχής τα χρόνια του ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1185 π.χ.) όπως φαίνεται από τους στίχους του ΟΜΗΡΟΥ (Β, 848) «οι τοξοφόροι ΠΑΙΟΝΕΣ με την Πυραίχμην ήλθαν μακρόθε, απ΄ τον Αξίον πλατύροο ποτάμι το ωραιότερο της γης, και από την Αμυδώνα»

……είναι οι ΠΑΙΟΝΕΣ, λαός ελληνοθρακικός, που ονομάστηκαν έτσι από τον Παίονα, γιο του Ενδυμίωνα βασιλιά της Ήλιδας. Ο Παίωνας μετά την ήττα του σε αγώνα δρόμου από τον αδερφό του Επειο φεύγει από την Πελοπόννησο και οργανώνει το κράτος των Παιόνων που κατοικούν σε μια ευρύτερη περιοχή (Πελαγονία, Εορδαία, Πιερία, Αλμωπία, Ημαθία, Αμφαξίτη, Βοτταία, Μυγδωνία, Κρηστωνία, Βισαλτία, Οδομαντική).
Η περιοχή του ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ αποτελούσε ένα τμήμα της Μυγδονίας που εκτείνεται σ’ όλο το σημερινό νομό Θεσσαλονίκης.
Γύρω στα 700 π.χ. αρχίζει η ιστορία των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ που κατοικούν στην Ορεστίδα (περιοχή της Πίνδου) οι οποίοι αρχίζουν να εξαπλώνονται προς τα ανατολικά. Πρώτα καταλαμβάνουν την Εορδαία, και επί βασιλείας του Αλκέτα (658-540) και του Ανύντα Α’ (540-498) περνούν τον Αξιό και καταλαμβάνουν τμήματα της Μυγδονίας.
Η πρώτη φορά όμως που γίνεται συγκεκριμένη ιστορική αναφορά στο ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ είναι πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1339 μΧ. κατά την διαμάχη του Ιωάννη Β’ Παλαιολόγου και του Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού, όταν ο δεύτερος σφετεριστής του Βυζαντινού θρόνου πίεζε την Θεσσαλονίκη, και ο Αλέξιος Απόκαυκος βγήκε με στρατό και κατέλαβε το ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ για να υπάρχει ελεύθερη περιοχή από στεριά για τη Θεσσαλονίκη. Το 1341 χτίζεται στην περιοχή ΚΑΣΤΡΟ, απ’ τον ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ Γ’ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ στα πλαίσια της εσωτερικής Βυζαντινής πολιτικής, που απέβλεπε στην ενίσχυση ορισμένων περιοχών μετά από εσωτερικές συγκρούσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του.
Την εποχή περίπου αυτή εμφανίζονται και οι Οθωμανοί Τούρκοι οι οποίοι αργότερα θα καταλύσουν ολόκληρο σχεδόν το Βυζαντινό κράτος και την περιοχή στην οποία αναφερόμαστε.
Το 1373-1374 λοιπόν ο Γαζή Εβρενός Μπέης κυρίευσε το Γυναικόκαστρο που μετονομάζεται τούρκικα (Αβρέτ Χισάρ). Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Αβρέτ Χισάρ είναι καζάς (μικρή διοικητική μονάδα της Τουρκικής Αυτοκρατορίας) που ανήκει στο Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης. Το Αβρέτ Χισάρ, έδρα του ομώνυμου καζά, κατά τον 17ο αιώνα κατοικείται από έλληνες, Βούλγαρους και Σέρβους, που ασχολούνται με το εμπόριο και τη βιοτεχνία και ζουν ειρηνικά. Η ειρήνη διαταράσσεται το 1821 με τους πρώτους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων κατά του τουρκικού κράτους. Το 1913 τελικά, στις 21 Ιουνίου, μετά τους Μακεδονικούς αγώνες και αφού έχουν εμπλακεί στην περιοχή οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι με τους Βαλκανικούς πολέμους το 1912, απελευθερώνεται το ΚΙΛΚΙΣ που με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχωρείται στην Ελλάδα.
Τα σύνορα της Ελλάδας φτάνουν μέχρι τον ποταμό Έβρο. Τι γίνεται όμως με τους ΈΛΛΗΝΕΣ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, του ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, της ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ;.
Ορόσημο του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ είναι η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας- ΕΛΛΑΔΟΣ 1912-24. Στα πλαίσια αυτής της ανταλλαγής λοιπόν στην περιοχή του ΑΒΡΕΤ ΧΙΣΑΡ εγκαθίστανται Έλληνες που ήρθαν απ’ την περιοχή της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και πιο συγκεκριμένα από την επαρχία «Τσατάλτζας» περίπου 60 χιλιόμετρα απ’ την ΠΟΛΗ, και Έλληνες από την περιοχή του ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή «Αρτοχάν» του ΚΑΥΚΑΣΟΥ. Ιδρύονται λοιπόν δύο χωριά, η ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και η ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ εγκαθίστανται (μετά από μακρύ οδοιπορικό που ξεκινάει απ΄ την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, περνάει από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και την ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ), το 1926 Έλληνες πρόσφυγες που άφησαν τα χωριά τους, και με την φροντίδα του ελληνικού κράτους το 1926 ιδρύουν την ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, άμεσοι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της.
Οι πρόσφυγες που ίδρυσαν την ΝΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ προέρχονται από 4 κυρίως χωριά της Ανατολικής Θράκης (Οκλαλί, Λαζαρκοϊ, Αμπαρλί και Άκαλα).
Τα χωριά αυτά βρίσκονται όπως είδαμε πολύ κοντά στην επαρχία της ΤΣΑΤΑΛΤΖΑΣ, κοντά στην λίμνη «Terkos» και υπάγονται στην ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΔΕΡΚΩΝ.
TO 1929 η NΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ θα μετονομαστεί σε ΝΕΟ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟ, που είναι και το σημερινό όνομα του χωριού μας!!!

Γνωρίστε μας!!



Μοιραστείτε μαζί μας μερικές απο τις στιγμές μας!!

Project: Το καμένο δάσος!!

ΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ



Κάποτε σε ένα χωριό ζούσαν δυο παιδάκια ο Πέτρος
και η Μαρίνα. Τα παιδάκια αυτά ήταν φίλοι και παίζανε
μαζί. Έξω από το χωριό υπήρχε ένα δάσος με πολλά
ζώα και πουλιά. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν μια μέρα
να πάνε να παίξουνε στο δάσος. Κάποια στιγμή κρύωσαν
και άναψαν φωτιά.




Ξαφνικά φύσηξε άνεμος και εξαπλώθηκε η φωτιά στο δάσος. Προσπάθησαν να σβήσουν την φωτιά αλλά αυτή συνεχώς μεγάλωνε. Τα παιδιά κατάλαβαν ότι μόνα τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να κλαίνε.



Όταν ξαφνικά κατάλαβαν
ότι κινδύνευαν και τα ίδια άρχισαν να τρέχουν προς την
κατεύθυνση που ήταν η πόλη. Ένας περαστικός
τα είδε τα λυπήθηκε και τους ρώτησε τι συμβαίνει. Τα παιδιά του
είπαν για την φωτιά και εκείνος κάλεσε την πυροσβεστική




Η πυροσβεστική έφτασε αμέσως και μετά από πολλές προσπάθειες
η φωτιά έσβησε .Όταν τα παιδιά είδαν τα δέντρα σαν κάρβουνο και
τα ζώα καμένα πήραν μια απόφαση. Αποφάσισαν να κάνουν έναν
σύλλογο για την προστασία του περιβάλλοντος. Θα ταξίδευαν σε όλη
την Ελλάδα και θα ενημέρωναν τα παιδιά για τη σπουδαιότητα της
ύπαρξης των δασών.



Μίλησαν στα παιδιά για το οξυγόνο που μας δίνουν τα δάση, επίσης φέρνουν
βροχή και είναι καταφύγιο για πολλά ζώα. Όλα τα παιδιά διαβεβαίωσαν τον
Πέτρο και τη Μαρίνα ότι θα προσέχουν πολύ τα δάση. Φυσικά οι γονείς του
Πέτρου και της Μαρίνας φρόντισαν να φυτέψουν καινούρια δέντρα στο καμένο δάσος.




Η δικιά μας Ειρήνη!!

Η δικιά μας ΕΙΡΗΝΗ

Το πρωινό ψιθύρισμα της μάνας στο αυτί του παιδιού, «ξύπνα»
η ζεστή αγκαλιά της.
Τα παιδιά όλου του κόσμου
-« ελπίδα»-
Τα καθαρά πρόσωπά τους.
Η καθαρή ψυχή τους αλλά και των ανθρώπων.
Η δίψα για Ζωή.
Η δίψα για Μάθηση.

Ένα τεράστιο χαμόγελο που τυλίγει όλο τον κόσμο,
η γνωριμία με καινούριους ανθρώπους.
Να μοιράζομαι το φαγητό μου.
Ηρεμία και γαλήνη.
Κάθε ευτυχισμένη στιγμή που περνάει.
Το ταξίδι της ζωής.
Το παν για τον άνθρωπο.

Ένας ανθισμένος κήπος που ξεχειλίζει από ζωή και χωράει όλο τον κόσμο.
Ο ήλιος που φωτίζει
Ο κόσμος που γιορτάζει


«Αδελφοσύνη»

Συγκεντρωμένες λέξεις σε Μία,
κι όλες αυτές που δεν είπαμε

«ένα μεγάλο ευχαριστώ που πρέπει να πούμε»



Αφρική - Το νερό νεράκι!!

Αφρική
Το νερό νεράκι

Παρ’ όλο που η επιφάνεια της γης καλύπτεται κατά τουλάχιστον 71% από νερό, το γλυκό νερό αποτελεί μόνο τα 25% του νερού του πλανήτη ενώ 99% αυτού, είναι δεσμευμένα στα παγόβουνα η στους υπόγειους ποταμούς. Το υπόλοιπο ανακυκλώνεται μέσα στην υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρά. Λόγω της θέρμανσης και των ανέμων στην επιφάνεια της γης τα νερά της εξατμίζονται μαζεύονται ως υδρατμοί και δημιουργούν σύννεφα. Οι υδρατμοί με τη σειρά τους συμπυκνώνονται υγροποιούνται και στη συνέχεια πέφτουν πάλι στη Γη.

Σε ένα μέρος της Αφρικής, όμως, στο El Fasher, νερό θα βγει από τη γη για πρώτη φορά και η αγωνία όλων είναι μεγάλη. Το μοτέρ ξεκινάει και σχεδόν αμέσως το νέο τινάζεται με δύναμη κατακόρυφα. Σε λίγο οι συνδέσεις είχαν ολοκληρωθεί και η αντλία γέμισε γρήγορα κουβάδες και μπιτόνια. Τέρμα η γιορτή , τέρμα και το τσαλαβούτημα . Ούτε μια σταγόνα δεν πρέπει να πάει χαμένη και όλοι το ξέρουν καλά αυτό.
Μία προσπάθεια για να φέρουμε νερό στην Αφρική βρίσκεται σε εξέλιξη. Δυστυχώς, όμως, η πράξη απέχει πολύ από τις απαιτήσεις για ορθή διαχείριση και ουσιαστική προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων ….
Βασικοί στόχοι της Οδηγίας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των νερών , καθώς, και η προστασία , η βελτίωση και η αποκατάσταση τους , έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2015 όλα τα υδάτινα συστήματα να βρίσκονται σε καλή οικολογική κατάσταση.
Στην σημερινή εποχή γίνονται ακόμη και πόλεμοι για όσο νερό έχει απομείνει. Παρεξηγήσεις , καυγάδες , για μια κανάτα νερό. Διανύοντας πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, τα παιδιά στην Αφρική, προσπαθούν να επιβιώσουν .
Ο καταυλισμός Dal AI Angra έχει γίνει η περιοχή που αποφασίστηκε να ιδρυθεί ένας μεγάλος σταθμός νερού. Πρέπει όμως να δοθεί μεγάλη μάχη με το χρόνο. Η σημερινή εμπειρία είναι οδυνηρή . Η έλλειψη νερού είναι περισσότερο από προφανής. Εκατοντάδες είναι τα παιδιά που με τα μικρά τους μπράτσα κουβαλούν καθημερινά για ώρες ολόκληρες μπουκάλια και κανάτες γεμάτες νερό. Διανύουν χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους και κάποια δεν θα καταφέρουν να το κατορθώσουν. Κι όμως , έχουν εξοικειωθεί στον κίνδυνο και στη στέρηση.
Μετανάστευση - Μείωση πληθυσμού
Οι Αφρικανοί μετανάστες αυξήθηκαν με τον καιρό, λόγω του μειωμένου φαγητού και του ελάχιστου αλλά και μολυσμένου νερού. Οι περισσότεροι πιάνουν δουλειά σε καράβια και κάνουν οποιαδήποτε εργασία. Είτε βοηθούν ψαράδες , είτε δουλεύουν σε σιδηρουργεία ή πλένουν αυτοκίνητα για μόνο 1,5 ευρώ τη μέρα . Κι αυτό μόνο για να μαζέψουν 1500 ευρώ για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
Και αφού το ταξίδι ολοκληρωθεί μετά από πολύ καιρό , η αγωνία παρατείνεται :
Μόλυνση του νερού – αρρώστιες
Άλλος ένας λόγος της μείωσης του πληθυσμού της Αφρικής είναι οι αρρώστιες που προέρχονται από τις Βόρειες χώρες , απ’ τα καυσαέρια κ.λπ. Συχνά τα ποτάμια είναι και πλωτά , έτσι μπορούν να περάσουν καράβια που μεταφέρουν διάφορα.
Όμως το νερό δεν ρυπαίνεται μόνο απ’ αυτά τα πράγματα αλλά κι απ’ την όξινη βροχή. Αυτή μεταφέρεται μαζί με το νερό στο ποτάμι , από όπου πίνουν οι Αφρικανοί. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει κι άλλα πράγματα , όπως τη δυσκολία στο φύτρωμα των σπόρων στα χωράφια τα οποία ποτίζονται από το συγκεκριμένο ποτάμι.

Τα παιδιά της Αφρικής δουλεύουν

Αρκετά παιδιά στην Αφρική δουλεύουν σε άθλιες καταστάσεις . Οι άνθρωποι τα εκμεταλλεύονται, τα βασανίζουν και τα παίρνουν ως σκλάβους. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, τα βοηθούν ή τα υιοθετούν, ή τους δίνουν χρήματα ,φάρμακα και άλλα. Τα παιδιά που δουλεύουν στην εξαγωγή και την επεξεργασία του μαύρου χρυσού ζουν μια ανθυγιεινή ζωή. Δουλεύουν κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας. Αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, σηκώνουν υπερβολικά βάρη για την ηλικία τους. Δουλεύουν βρώμικα βουτηγμένα στο πετρέλαιο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να κλονίζεται η υγεία τους, ν’ αρρωσταίνουν και πολλά να πεθαίνουν. Όμως κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα παιδιά. Είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας. Αυτά τα παιδιά δουλεύουν ουσιαστικά για εμάς. Δουλεύουν για να έχουμε εμείς πετρέλαιο. Είναι μικρά παιδάκια και δουλεύουν 14 ώρες τη μέρα για να πάρουν 600 ευρώ το μήνα.
Εκπαίδευση
Τα περισσότερα παιδιά της Αφρικής δεν πηγαίνουν σχολείο διότι δεν υπάρχει εκπαίδευση. Κάποια μάλιστα μεταναστεύουν για να μορφωθούν, αλλά συνήθως καταλήγουν να παριστάνουν τους σκλάβους σε κάτι άτομα χωρίς καρδιά.

Τι κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι ;

Κάποιοι άνθρωποι στέλνουν τα απαραίτητα στα φτωχά παιδιά και στους φτωχούς ανθρώπους της Αφρικής. Ακόμα, όλοι έχουμε ακουστά τη βοήθεια που προσφέρει ο οργανισμός UNICEF και άλλοι. Είναι πολύ εύκολο να βοηθήσουμε. Εάν όλοι δίνουμε από ένα ευρώ την ημέρα, αυτά τα παιδιά δε θα χρειαζόταν να δουλεύουν, θα πίνουν καθαρό νερό, θα κάνουν τα εμβόλιά τους και θα πηγαίνουν στο σχολείο τους.


Project: Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας!!

Το πρόγραμμα αυτό εκτελέστηκε στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης από τους 23 μαθητές του 2/θ δημ. Σχολείου Ν.Γυναικοκάστρου με υπεύθυνους εκπ/κούς τον Βασίλειο Μαυροδή και την Σοφία Παντελιάδου.

ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;

Ζούμε στο Ν.Γυναικόκαστρο του Ν.Κιλκίς και ενθουσιαστήκαμε,όταν ρίχτηκε η ιδέα να έρθουμε πιο κοντά με την περιοχή μας.

Πώς όμως;;;

Μέσα από την μελέτη του φυσικού μας περιβάλλοντος.Είμαστε σε μία περιοχή γεμάτη πράσινο , χωράφια , πηγάδια ποτάμια και ρέματα .Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι,αν τα γνωρίσουμε πηγαίνοντας δίπλα τους,πιάνοντας τα φυτά και τα δέντρα στα χωράφια , το νερό στα ποτάμια , θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα αγάπης και σεβασμού από την επαφή μαζί της.

Το συζητήσαμε με τους δασκάλους μας κι αποφασίσαμε να ‘ ριχτούμε στη δουλειά ‘
Οργανώσαμε το πρόγραμμα με την ονομασία ‘Χλωρίδα και Πανίδα της περιοχής μας,και χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας.

Φωτογραφήσαμε την περιοχή μας και στη συνέχεια δημιουργήσαμε τις δικές εργασίες...

Ο σχολικός μας κήπος!!





Είμαστε υπερήφανοι για τον κήπο του σχολείου μας, που όλοι μαζί δημιουργήσαμε!!

Εκδρομή στην Πικρολίμνη!!




Η εκδρομή στην Πικρολίμνη...

Εκδρομή στη Νάουσα!!






Μια απο τις εκδρομές που δεν ξεχάσουμε ποτέ!!

Εκδρομή στο Μουσείο του Κιλκίς!!





Η επίσκεψη στο μουσείο, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας....

Εκδρομή στα Λουτρά Μπόζη - Λουτράκι!!






Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!!

Εκδρομή στο Κουκάκι!!





Μια ακόμα υπέροχη εκδρομή!!

Εκδρομή στην Κερκίνη!!






Μια ακόμα εκδρομή..εκπαιδευτική αλλά....και διασκεδαστική!!

Εκδρομή στην Καστοριά!!




Μια αξέχαστη εκδρομή!!

 Επιστροφή στα θρανία  στις 10/05/21 Η χρήση του  self - test   δρα συμπληρωματικά  στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν  υποχρεωτική χ...

Ένα Μουσείο στο Σχολείο