Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Αφρική - Το νερό νεράκι!!

Αφρική
Το νερό νεράκι

Παρ’ όλο που η επιφάνεια της γης καλύπτεται κατά τουλάχιστον 71% από νερό, το γλυκό νερό αποτελεί μόνο τα 25% του νερού του πλανήτη ενώ 99% αυτού, είναι δεσμευμένα στα παγόβουνα η στους υπόγειους ποταμούς. Το υπόλοιπο ανακυκλώνεται μέσα στην υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρά. Λόγω της θέρμανσης και των ανέμων στην επιφάνεια της γης τα νερά της εξατμίζονται μαζεύονται ως υδρατμοί και δημιουργούν σύννεφα. Οι υδρατμοί με τη σειρά τους συμπυκνώνονται υγροποιούνται και στη συνέχεια πέφτουν πάλι στη Γη.

Σε ένα μέρος της Αφρικής, όμως, στο El Fasher, νερό θα βγει από τη γη για πρώτη φορά και η αγωνία όλων είναι μεγάλη. Το μοτέρ ξεκινάει και σχεδόν αμέσως το νέο τινάζεται με δύναμη κατακόρυφα. Σε λίγο οι συνδέσεις είχαν ολοκληρωθεί και η αντλία γέμισε γρήγορα κουβάδες και μπιτόνια. Τέρμα η γιορτή , τέρμα και το τσαλαβούτημα . Ούτε μια σταγόνα δεν πρέπει να πάει χαμένη και όλοι το ξέρουν καλά αυτό.
Μία προσπάθεια για να φέρουμε νερό στην Αφρική βρίσκεται σε εξέλιξη. Δυστυχώς, όμως, η πράξη απέχει πολύ από τις απαιτήσεις για ορθή διαχείριση και ουσιαστική προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων ….
Βασικοί στόχοι της Οδηγίας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των νερών , καθώς, και η προστασία , η βελτίωση και η αποκατάσταση τους , έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2015 όλα τα υδάτινα συστήματα να βρίσκονται σε καλή οικολογική κατάσταση.
Στην σημερινή εποχή γίνονται ακόμη και πόλεμοι για όσο νερό έχει απομείνει. Παρεξηγήσεις , καυγάδες , για μια κανάτα νερό. Διανύοντας πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, τα παιδιά στην Αφρική, προσπαθούν να επιβιώσουν .
Ο καταυλισμός Dal AI Angra έχει γίνει η περιοχή που αποφασίστηκε να ιδρυθεί ένας μεγάλος σταθμός νερού. Πρέπει όμως να δοθεί μεγάλη μάχη με το χρόνο. Η σημερινή εμπειρία είναι οδυνηρή . Η έλλειψη νερού είναι περισσότερο από προφανής. Εκατοντάδες είναι τα παιδιά που με τα μικρά τους μπράτσα κουβαλούν καθημερινά για ώρες ολόκληρες μπουκάλια και κανάτες γεμάτες νερό. Διανύουν χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους και κάποια δεν θα καταφέρουν να το κατορθώσουν. Κι όμως , έχουν εξοικειωθεί στον κίνδυνο και στη στέρηση.
Μετανάστευση - Μείωση πληθυσμού
Οι Αφρικανοί μετανάστες αυξήθηκαν με τον καιρό, λόγω του μειωμένου φαγητού και του ελάχιστου αλλά και μολυσμένου νερού. Οι περισσότεροι πιάνουν δουλειά σε καράβια και κάνουν οποιαδήποτε εργασία. Είτε βοηθούν ψαράδες , είτε δουλεύουν σε σιδηρουργεία ή πλένουν αυτοκίνητα για μόνο 1,5 ευρώ τη μέρα . Κι αυτό μόνο για να μαζέψουν 1500 ευρώ για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
Και αφού το ταξίδι ολοκληρωθεί μετά από πολύ καιρό , η αγωνία παρατείνεται :
Μόλυνση του νερού – αρρώστιες
Άλλος ένας λόγος της μείωσης του πληθυσμού της Αφρικής είναι οι αρρώστιες που προέρχονται από τις Βόρειες χώρες , απ’ τα καυσαέρια κ.λπ. Συχνά τα ποτάμια είναι και πλωτά , έτσι μπορούν να περάσουν καράβια που μεταφέρουν διάφορα.
Όμως το νερό δεν ρυπαίνεται μόνο απ’ αυτά τα πράγματα αλλά κι απ’ την όξινη βροχή. Αυτή μεταφέρεται μαζί με το νερό στο ποτάμι , από όπου πίνουν οι Αφρικανοί. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει κι άλλα πράγματα , όπως τη δυσκολία στο φύτρωμα των σπόρων στα χωράφια τα οποία ποτίζονται από το συγκεκριμένο ποτάμι.

Τα παιδιά της Αφρικής δουλεύουν

Αρκετά παιδιά στην Αφρική δουλεύουν σε άθλιες καταστάσεις . Οι άνθρωποι τα εκμεταλλεύονται, τα βασανίζουν και τα παίρνουν ως σκλάβους. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, τα βοηθούν ή τα υιοθετούν, ή τους δίνουν χρήματα ,φάρμακα και άλλα. Τα παιδιά που δουλεύουν στην εξαγωγή και την επεξεργασία του μαύρου χρυσού ζουν μια ανθυγιεινή ζωή. Δουλεύουν κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας. Αναπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, σηκώνουν υπερβολικά βάρη για την ηλικία τους. Δουλεύουν βρώμικα βουτηγμένα στο πετρέλαιο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να κλονίζεται η υγεία τους, ν’ αρρωσταίνουν και πολλά να πεθαίνουν. Όμως κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα παιδιά. Είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας. Αυτά τα παιδιά δουλεύουν ουσιαστικά για εμάς. Δουλεύουν για να έχουμε εμείς πετρέλαιο. Είναι μικρά παιδάκια και δουλεύουν 14 ώρες τη μέρα για να πάρουν 600 ευρώ το μήνα.
Εκπαίδευση
Τα περισσότερα παιδιά της Αφρικής δεν πηγαίνουν σχολείο διότι δεν υπάρχει εκπαίδευση. Κάποια μάλιστα μεταναστεύουν για να μορφωθούν, αλλά συνήθως καταλήγουν να παριστάνουν τους σκλάβους σε κάτι άτομα χωρίς καρδιά.

Τι κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι ;

Κάποιοι άνθρωποι στέλνουν τα απαραίτητα στα φτωχά παιδιά και στους φτωχούς ανθρώπους της Αφρικής. Ακόμα, όλοι έχουμε ακουστά τη βοήθεια που προσφέρει ο οργανισμός UNICEF και άλλοι. Είναι πολύ εύκολο να βοηθήσουμε. Εάν όλοι δίνουμε από ένα ευρώ την ημέρα, αυτά τα παιδιά δε θα χρειαζόταν να δουλεύουν, θα πίνουν καθαρό νερό, θα κάνουν τα εμβόλιά τους και θα πηγαίνουν στο σχολείο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 Επιστροφή στα θρανία  στις 10/05/21 Η χρήση του  self - test   δρα συμπληρωματικά  στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν  υποχρεωτική χ...

Ένα Μουσείο στο Σχολείο