Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Απόκριες 2012: Έθιμα της αποκριάς στο Σχολείο του Ν.Γυναικοκάστρου

Απόκριες 2012: Έθιμα της αποκριάς στο Σχολείο του Ν.Γυναικοκάστρου
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου έθιμα της αποκριάς ζωντάνεψαν στο Σχολείο μας. Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή ημέρα που παρέσυρε ακόμα και τους μεγάλους, αφού για μερικές ώρες ξανάγιναν πάλι παιδιά. Η Δ/νση του Σχολείου συγχαίρει όλους τους μαθητές τους καθώς και τον κ. Σρέκα Αποστόλη που είχε την ευθύνη οργάνωσης όλης της εκδήλωσης.

Το δρώμενο του «Γιανίτσαρου και της Μπούλας»

Στη Νάουσα, το δρώμενο του «Γιανίτσαρου και της Μπούλας», στη μακραίωνη ιστορική του διαδρομή, ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων των Ναουσαίων για την ελευθερία, τηρώντας με απόλυτη πειθαρχία την ίδια τελετουργική διαδικασία μέχρι τις μέρες μας.
Στο έθιμο παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άντρες - ανύπαντροι τα παλαιότερα χρόνια.
Ο Γιανίτσαρος, ο περήφανος αυτός φουστανελοφόρος, είναι ο πρωταγωνιστής με τα πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα, με τη μακριά πάλα «σπαθί» και το κέρινο «πρόσωπο».
Κύριο ρόλο παίζει η «Μπούλα», άνδρας που υποδύεται, χωρίς να γελοιοποιεί, τη γυναίκα με τα φαρδιά φουστάνια και «πρόσωπο» στολισμένο με τούλια και λουλούδια, ενώ τα παιδιά που προπορεύονται του μπουλουκιού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δρώμενου.
Στο τέλος της πομπής η μουσική, ο ζουρνάς και το νταούλι.
Το έθιμο ξεκινάει τη πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και διαρκεί όλες τις μέρες. Την Κ. Δευτέρα βγάζουν τους «προσωπάδες», αλλά ακολουθούν το καθορισμένο δρομολόγιο.
Τα «Μπουλούκια» περνούν αρχικά από τα συγγενικά σπίτια και σκορπούν κέφι όπου, μαζί με την αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου καταλήγουν σε κεντρική πλατεία. Εκεί συναντιούνται με άλλα μπουλούκια για να γλεντήσουν όλοι μαζί με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί. Με το κέφι που δημιουργείται, ο επισκέπτης αποκαλύπτει μία συγκλονιστική εμπειρία, μία ξεχωριστή σχέση της παράδοσης με την Αποκριά που μένουν αξέχαστα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 Επιστροφή στα θρανία  στις 10/05/21 Η χρήση του  self - test   δρα συμπληρωματικά  στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν  υποχρεωτική χ...

Ένα Μουσείο στο Σχολείο